top of page
Beatrice Manea
Nick: Bia
Functie: Reprezentant exploratori
Roxana Talef
Nick: Roxana
Functie: Reprezentant temerari
VREI SA FII CERCETAS?

Istorie

      Cercetasia este o miscare mondiala cu caracter educativ, care contribuie la crearea unei lumi mai bune prin implicarea personala a tinerilor ce respecta Promisiunea Cercetasului, concretizata in metoda Scout. In alte cuvinte: educatie non-formala ambalata intr-un set de principii si valori specific cercetasesti precum: respect pentru natura, implicare si responsabilitate sociala a tinerilor, lucru in echipa si progres personal.

     Reprezentand una dintre cele mai mari miscari neguvernamentale de tineret din Romania, Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei numara circa 2500 de membri in 52 de centre locale (filiale) raspandite in toata tara. Istoria nationala a acestei miscari incepe in anul 1912, o data cu infiintarea primelor grupuri de cercetasi si reia cursul prin reinfiintarea din 1990.

     Centrul local “Sfantul Anton” Iasi a fost infiintat in cadrul ASCRo (Asociatia Scout Catolica Romana) in 1991, urmand a-si definitiva personalitatea in 2002, cand a fost recunoscut ca membru al ONCR, reprezentand pana in prezent un centru cu o activitate constanta la evenimente nationale si internationale.

     Cele trei ramuri de varsta: lupisori (ciclu primar), temerari (ciclu gimnazial) si exploratori (liceu) evolueaza in baza unui cadru simbolic diferentiat, cu activitati si programe adaptate varstei.

Legile si principiile noastre

Tudor Matrescu
Nick: Tudor
Functie: Reprezentant lupisori

 

Atenti la cuvantul si la chemarea lui Dumnezeu, scout-istii:
    1.Isi fac o onoare din a merita increderea celorlalti.
    2.Sunt loiali.
    3.Cauta sa fie folositori si-i ajuta pe altii.
    4.Sunt prietenii tuturor si frati ai oricarui alt scout-ist.
    5.Sunt politicosi.
    6.Iubesc si respecta natura.
    7.Stiu sa fie ascultatori.
    8.Surad si canta chiar si atunci cand se afla in dificultate.
    9.Sunt harnici si economi.
    10.Sunt curati in ganduri, cuvinte si fapte.


Principiile scout:
    - principiul spiritual: datoria fata de Dumnezeu;
    - principiul social: datoria si preocuparea fata de aproapele;
    - principiul personal: datoria fata de sine
.

Echipa noastra

Teodor Manea
Nick: Doru
​Functie: Sef de centru local

Grupe

Exploratori
Temerari
Lupisori
Clasele 9-12
Clasele 5-8
Clasele 1-4

    Exploratorii, desi liceeni, nu uita de jocuri si de alte activitati amuzante, ci le folosesc pentru a-si largi cunostintele legate de primul ajutor, de orientare si de supravietuire. Se implica in activitati ecologice si sociale, participa la campusuri si, uneori, le chiar organizeaza.

 

      Aventura exploratorului nu este numai una simbolica, cadrul imaginar al grupei imbinandu-se si pliinde-se pe proiectele sociale locale si in cea mai mare masura, pe propunerile de activitati aduse de exploratori.
 

     Odata ajunsi la aceasta ramura de varsta, posibilitatile de evoluare ca cercetasi sunt in pedagogie, ca ajutori de lideri la una dintre ramurile de varsta, sau ca membri ai Centrului Universitar.

 

       Temerarii strabat un tinut plin de aventuri, ce evolueaza ca dificultate pe parcursul trecerilor de la o zona la alta: campie, podis, deal si munte. Pentru a face fata provocarilor intampinate,  invata cu fiecare pas din drum ce inseamna spiritul de echipa si deopotriva, progresul personal, competitivitatea si camaraderia, jocul si responsabilitatea.
        In cadrul acestei ramuri de varsta interactioneaza cu cel mai amplu pachet informational, ce va constitui baza evolutiei sale ca explorator. Fie ca este vorba despre orientare neconventionala, prim ajutor, tehnici de supravietuire sau de constructie, cercetasul invata sa fie pregatit sa infrunte provocarile muntelui si chiar ale societatii.

      Lupisorul paseste in lumea Haiticului alaturi de noii sai prieteni: Akela, Bagheera, Chil, Ikki si Fratele Cenusiu. Acestia ii vor invata pe lupisori si il vor ajuta pe Mowgli cum sa se descurce in jungla si cum sa se bucure de aventurile ce ii intampina.

      Micutii cercetasi isi vor dezvolta imaginatia cu povestile, jocurile si provocarile propuse de personajele din „Cartea Junglei”. Mai mult decat atat, vor avea drumetii pe munte si vor invata cum sa ridice primul lor cort.

      Esti gata sa te aventurezi in lumea junglei?

bottom of page